Polityka prywatności

Serwis usability-lab.pl (dalej zwany Usability LAB) szanuje prawo Użytkowników do prywatności. W tym celu poniżej opisana została przyjęta przez nas polityka gromadzenia, przetwarzania oraz wykorzystywania informacji o naszych Użytkownikach.

§ 1 Informacje wstępne

Wszelkie dane osobowe oraz inne informacje dotyczące Użytkowników portalu podlegają ochronie prawnej zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 144, poz. 1204).

§ 2 Definicje: Administrator

1. Administratorem danych osobowych jest KKVLAB Jacek Popko z siedzibą we Wrocławiu, przy ul. Ostrowskiego 30, 53-238 Wrocław, NIP: 8942501060, REGON: 932027061.

2. Cookies – są to dane informatyczne, w szczególności niewielkie pliki tekstowe, zapisywane i przechowywane na urządzeniach, za których pośrednictwem Użytkownik korzysta ze stron internetowych Serwisu.

3. Cookies Administratora - oznacza Cookies zamieszczane przez Administratora związane ze świadczeniem usług drogą elektroniczną przez Administratora za pośrednictwem Serwisu.

4. Cookies Zewnętrzne - oznacza Cookies zamieszczane przez partnerów Administratora, za pośrednictwem strony internetowej Serwisu.

5. Pod pojęciem Serwisu rozumiemy stronę internetową, pod którą Administrator prowadzi informacyjny serwis internetowy działający w domenie www.usability-lab.pl.

6. Urządzenie oznacza elektroniczne urządzenie, za pośrednictwem którego Użytkownik uzyskuje dostęp do Serwisu.

7. Użytkownik - to podmiot, który korzysta z Serwisu.

§ 3 Zakres zbieranych i przetwarzanych danych

1. Korzystanie z większości oferowanych przez nas treści nie wymaga logowania ani subskrypcji. Dzięki temu nasi Użytkownicy mogą zachować anonimowość. Wynikające z ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie informacje zawarte w logach systemowych (np. adres IP) są przez Usability LAB wykorzystywane w celach technicznych związanych z administracją serwerami. Poza tym adresy IP są wykorzystywane do zbierania ogólnych, statystycznych informacji demograficznych (np. o regionie, z którego następuje połączenie).

2. Administrator zbiera i przetwarza jedynie te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia przez serwis usług. Administrator zbiera i przetwarza jedynie dane osobowe Użytkownika obejmujące adres poczty elektronicznej (adres e-mail), w celu związanym z wysłaniem newslettera lub przesyłania informacji związanych z ofertą handlową świadczoną przez Administratora lub podmiotów z nim współpracujących. Dane te nie podlegają żadnej weryfikacji. Podanie danych osobowych ma charakter dobrowolny, jest jednak niezbędne do realizacji świadczonych przez Administratora ww. usług.

§ 4 Zabezpieczenie danych osobowych

1. Administrator podjął wszelkie działania zmierzające do ochrony danych osobowych Użytkowników oraz do ochrony ich prywatności. Baza z danymi osobowymi została zgłoszona do Generalnego Inspektora Danych Osobowych.

2. Wszystkie informacje o Użytkownikach przechowywane są na serwerach zlokalizowanych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, które są hostowane przez firmę Hostersi Sp. z o.o. Serwery są zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych. Administrator zapewnia zabezpieczenie serwerów, które posiadają zabezpieczenie techniczne oraz organizacyjne uniemożliwiając bezpieczeństwo zgromadzonych danych. Jedyne osoby, które mają upoważnienie do dostępu do  serwerów, na których są gromadzone dane osobowe, to odpowiednio przeszkoleni pracownicy Administratora.

3. Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą Użytkownika.

4. Dane podane w formularzu mogą stanowić zbiór potencjalnych klientów, zarejestrowany przez Operatora Serwisu w rejestrze prowadzonym przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

5. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np. w celu dokonania procesu obsługi zgłoszenia serwisowego lub kontaktu handlowego.

§ 5 Udostępnienie danych

1. Administrator nie udostępnia danych osobowych innym podmiotom.

2. Jeżeli dochodzi do wysyłania materiałów reklamowych oraz marketingowych czy informacyjncyh, jest to zawsze związane i uzależnione od tego, czy Użytkownik uprzednio wyraził na to zgodę.

3. Każdy Użytkownik w każdej chwili ma prawo do rezygnacji z otrzymywania wysyłanych przez serwis wiadomości handlowych docierających do niego drogą elektroniczną.

§ 6 Prawa osób, których dane są przetwarzane

Każda osoba, której dane są przetwarzane przez Administratora, ma prawo wglądu do swoich danych osobowych: ich edycji lub/i usunięcia. Danych zbieranych automatycznie nie da się zmienić ani usunąć.

Poza formularzami rejestracyjnymi znajdującymi się na stronie internetowej usability-lab.pl dane osobowe Użytkowników mogą być również zbierane przy okazji świadczenia przez Usability LAB innych usług.

§ 7 Informacje końcowe

Serwis zastrzega sobie prawo do zmiany Polityki Prywatności w przypadku zmiany przepisów prawa lub zmiany funkcjonalności Serwisu. Użytkowników serwisu obowiązuje aktualna Polityka Prywatności, dostępna na stronach Serwisu.

§ 8 Polityka dotycząca Ciasteczek

Niniejsza Polityka dotycząca Ciasteczek odnosi się do wszystkich stron internetowych oraz aplikacji na urządzenia mobilne, należących do Usability LAB.

Przez używanie Stron i Aplikacji Usability LAB zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek. Jeżeli się nie zgadzasz, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania Stron i Aplikacji Usability LAB.

Do czego używamy ciasteczek?

Usability LAB używa ciasteczek z kilku powodów: po pierwsze, aby Strony i Aplikacje działały szybciej i były łatwiejsze w użyciu. Po drugie po to, żeby lepiej dopasować treści i reklamy dostępne na naszych Stronach i Aplikacjach do oczekiwań i zainteresowań Użytkowników. Po trzecie do zbierania anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają w poprawianiu funkcjonalności i zawartości Stron i Aplikacji. Używając ciasteczek w wyżej opisany sposób, nigdy nie identyfikujemy tożsamości użytkowników na podstawie informacji przechowywanych w ciasteczkach.

Jak długo przechowywane są dane w ciasteczkach?

Usability LAB używa dwa rodzaje ciasteczek: sesyjne oraz stałe. Te pierwsze pozostają na urządzeniu Użytkownika jedynie podczas korzystania ze Stron i Aplikacji. Z kolei ciasteczka stałe pozostają na Twoim urządzeniu tak długo, jak długo mają ustawiony czas życia lub do momentu ich usunięcia.

Rodzaje używanych przez Usability LAB ciasteczek:

  • Konieczne do działania stron, czyli niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Stron i Aplikacji. Pozwalają one na poruszanie się po nich oraz używanie ich elementów.
  • Poprawiające wydajność – zbierają informacje o tym jak odwiedzający korzystają ze Stron i Aplikacji. Robią to poprzez dostarczanie informacji na temat obszarów, które odwiedzają oraz czasu, jaki na nich spędzają. Ponadto informują o problemach, jakie na nich napotykają (np. komunikaty o błędach). Tego rodzaju wiedza umożliwia poprawienie działania Stron i Aplikacji.
  • Poprawiające funkcjonalność – zapamiętują ustawienia i wybory Użytkownika (np. region, w którym jesteś, personalizowane ustawienia treści), aby dostarczyć bardziej spersonalizowane treści i usługi. Pozwalają również Użytkownikowi oglądać filmy i używać narzędzi społecznościowych.
  • Reklamowe – dostarczają Użytkownikowi reklamy, które odpowiadają jego zainteresowaniom. Te ciasteczka pozwalają nam także mierzyć efektywność kampanii reklamowych.

Czy używamy ciasteczek podmiotów trzecich?

Tak, korzystając ze Stron i Aplikacji Usability LAB możesz otrzymywać ciasteczka, które pochodzą od współpracujących z Usability LAB podmiotów trzecich takich jak np. Google.

W jaki sposób mogę zmienić ustawienia dot. ciasteczek albo je usunąć?

Większość przeglądarek internetowych jest początkowo ustawionych na automatyczne przyjmowanie ciasteczek. Można jednak łatwo zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby ciasteczka były blokowane – w całości lub w jakiejś części, np. tylko od stron trzecich, albo aby każdorazowo otrzymywać komunikat w momencie, kiedy ciasteczka są wysyłane na urządzenie. Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli używane przez Usability LAB ciasteczka zostaną zablokowane, może to negatywnie wpłynąć na wygodę i działanie Stron i Aplikacji.

Informacja:

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu gromadzenia danych statystycznych. Ustawienia cookies można zmienić w przeglądarce internetowej. Korzystanie z tej strony internetowej bez zmiany ustawień cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.